Draai je mobiel

Dementie bij eendagsvliegen is behandelbaar

‘We moeten het in een vroeg stadium herkennen’

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben ontdekt dat dementie bij eendagsvliegen behandelbaar is. Door regelmatige ‘hersengymnastiek’ kan de degeneratie van het reeds nietige brein worden geremd, waardoor de kwaliteit van leven in de laatste levensfase toeneemt.

Volgens hoofdonderzoeker Peter Wiedema is er te weinig aandacht voor het herkennen van de eerste symptomen van dementie: “De dementie ontwikkelt zich vaak al voor het eenentwintigste levensuur. Als je er op tijd bij bent en de symptomen in een vroeg stadium herkent, dan valt er nog heel wat te redden. Dit gebeurt echter nauwelijks.”

Wiedema vindt dit vreemd, aangezien de dementie zich in de eerste fase door vrij duidelijke symptomen openbaart: “Een eendagsvlieg met beginnende dementie vliegt vaak tegen deuren aan en als de vlieg in kwestie meerdere malen op dezelfde plakstrip gaat zitten, moeten alle alarmbellen toch gaan rinkelen. Als zo’n vlieg aan zijn lot wordt overgelaten, worden de verschijnselen in een rap tempo erger. Voor je het weet schijt hij je hele huis onder.

Volgens de Groningse onderzoekers is er in de bestrijding van vliegendementie een grote rol voor mantelzorgers weggelegd. Maar hier wringt hem juist de schoen, legt Wiedema uit. “In de vliegenwereld is de familieband niet zo sterk als bij de mens. Anders dan bij ons, investeren eendagsvliegen nauwelijks tijd in het aanhalen van deze familiebanden. Kennelijk gunnen eendagsvliegen hun naasten geen prettige oude dag.”

card shop whatsapp instagram twitter facebook arrow-right arrow-left share